Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuğunuz İçin Kimyasalları Hayatınızdan Atın / Yeniçağ

Türkiye'deki çocuk astımlı sayısı 1,5 milyonu, yetişkin astımlı sayısı ise 6 milyonu buluyor. Astım genelde gece ortaya çıkıyor. Fark etmekte zorlanıyorlar Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, alerjisi olsun ya da olmasın kimyasallara maruz kalan birçok çocukta ve yetişkinde havayolu hassasiyeti oluştuğunu belirtiyor.

Alerjisi ve Astımı olan kişilerde ise, bu maddelere fazla ölçüde maruz kalmak astım alevlenmesini de beraberinde getiriyor. Astım alevlenmesine neden olan uyaranların başında kimyasal madde buharı ve sigara geliyor. Astımlı yetişkinler çamaşır suyu, parfüm gibi sık kullanılan kimyasallarla şikâyetlerinin arttığını rahatça ifade edebiliyorken; çocuklar için bunu fark etmek çok daha zor.

Birçok atak nedeni var Özellikle evlerde ve okullarda hijyen nedeniyle çamaşır suyu, kolonya, anti-bakteriyel el temizleme jeli gibi malzemelerin kullanılmasının bir çok astımlı çocuk için atak ve kabus anlamına geldiğinin altı çizildi. Kapalı ortamlardaki havanın temiz kokmasını sağlamak amacıyla kullanılan oda ve araba spreylerinin zararlarına değiniliyor.
Çamaşırların yıkanması sırasında kullanılan yumuşatıcıların kurutma işlemi açık havada yapıldığında sorun yaratmadığına; kışın ev içinde kalorifer petekleri üzerinde kurutmanın kimyasal buharı oluşturduğuna ve astımlılar için en güçlü atak tetikleyicisi olduğuna dikkat çekildi.

Pratik Bilgiler

Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın. • Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey, haşlanmış patatesle ovmaktır. Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz karbonat ilave edin • Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak biraz bekletin

Şifalı Bitkiler

Sarı yonca ve kokulu yonca olarakta bilinir. 2,5 metreye kadar uzayabilen, baklamsı meyveleri olan bir bitkidir. Çanakkale, İstanbul, Bolu,Ankara, Yozgat,Samsun, Erzurum, Kars, Adana, Elazığ, Erzurum, Bitlis, Ağrı, Burdur, Konya, Gaziantep, Hakkari illerimizde yetişmektedir. Deniz seviyesinden 1750 metreye kadar yetişen bitki, sürülmüş ve alt üst edilmiş toprakları sever. Mayıs ve Eylül ayları arasında çiçeklenir. Çiçekli dallarından yapılan çay idrar arttırıcıdır. Kabızlığı giderir ve gaz söktürür. Hamile kadınların kullanması kesinlikle sakıncalıdır. Uyarılara dikkat edin Boya ve yapıştırıcılarda su bazlı kokusuz malzemeler seçilmelidir. Boydan boya halı kaplama tercih edilmemeli. Bir astım hastasının asla sigara içmemesi, içiyorsa da en kısa sürede bırakması gerekiyor. Hastalar temiz havası olan ortamlarda bulunmalı. Ev ve işyerleri sık sık havalandırılmalı. Parfümlü sabun, şampuan, losyonlardan kaçınılmalı ve tütsülerden uzak durulmalıdır. İlaçları doğru kullanarak, atakları tetikleyen etkenlerden uzak durarak ve hekimin tedavi planına sadık kalarak sağlıklı bir yaşam sürmek mümkün.

Bunlar da İlginizi Çekebilir

sezaryen-dogum-alerjik-hastaliklari-artiriyor-mu-anne-bebek
Sezaryen Doğum Alerjik Hastalıkları Artırıyor mu? / Anne Bebek

"Normal yoldan doğan bebekler, sezaryen ile doğan bebeklere göre daha az alerji oluyo…

Devamını Oku
21-inci-yuzyilin-salgini-alerji-milliyet-gazetesi-yazi-dizisi-2
21'İnci Yüzyılın Salgını: Alerji / Milliyet Gazetesi Yazı Dizisi - 2

Çocuk hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, halk arasında saman nezl…

Devamını Oku
Ariston'dan Anti-Alerjik Çamaşır Makinesi / Yeni Şafak

Falaschetti, ürünün alerjiye neden olan temel aleıjenleri yüzde 99,99 oranında ortada…

Devamını Oku