Alerji çoğu zaman aile bireyleri arasında genetik geçiş göstermektedir. Anne ya da babadan bir inin alerjik vücut yapısına sahip olması durumunda çocukta alerji gelişme riski % 25 iken, hem annenin hem babanın alerjik olması durumunda bu oran % 50'ye çıkmaktadır. Hem anne, hem babada aynı alerjik hastalığın bulunması durumunda ise çocukta aynı hastalık görülme riski % 70 olarak bildirilmektedir.
Çevremizde var olan her tür maddeye karşı alerjik reaksiyon gelişebilir. İlk 3 yaşta ağızdan alınan maddelere karşı (en sık inek sütü, soya ve yumurta) alerji gelişimi ön planda iken, 3 yaştan sonra hava ile alınan alerjenlerle (Ev tozu akarı, küf mantarı, polenler, hayvan alerjisi) reaksiyonlar ön plana geçer.İstanbul’da yaşayan alerjik çocukların % 90’ında ev tozu akar alerjisi görülmektedir. Daha sonra sırasıyla çayır çimeni ve ot poleni alerjisi gelmektedir.
Çocuklarda alerji tanısı alerji testleri ile konur. Gıda alerjilerinin taranması kan testleri ile yapıldığında daha güvenli sonuç verirken, solunum sistemini ilgilendiren ev tozu akarı, polen gibi maddelere karşı alerji en iyi alerji deri testleri ile araştırılır.