Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Sezaryenin Alerjik Hastalıklara Etkisi / Hastane Dergisi

Türk Jinekoloji ve Obstetrık Derneği verilerine göre; 2001 yılında ülkemizde yüzde 21 olan sezaryen doğum oranları 2009 yılı itibariyle yüzde 47'ye yükseldiği belirtiliyor. Sezaryen doğumların yüzde 50'den fazlası anne isteği ile gerçekleşirken, bu doğumlar çocuklarda astım görülme sıklığını yüzde 20 arttırıyor." Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, toplumda "Alerji'nin gelip geçici bir hastalık gibi algılandığını, oysaki "Alerji"nin birçok alerjik hastalığın temelinde bulunan ve bütün vücudu tutan sistemik bir rahatsızlık olduğunu da belirterek sözlerine şöyle devam ediyor:

"Alerjinin oluşumunda doğum şeklinin önemli bir yer tutuyor. Normal yoldan doğan bebekler, sezaryen ile doğan bebeklere göre daha az alerji oluyor. Çünkü normal doğum ile dünyaya gelen bebekler, ilk kez doğum kanalında mikropla tanışıyor ve doğdukları andan itibaren bağışıklık sistemini güçlendirmek için mücadeleye başlıyorlar. Sezaryen ile doğan, steril bir şekilde dünyaya gelen bebeklerde ise tam aksı oluyor. Bilim adamları tarafından alerji hastalığının artış nedenleri araştırılıyor. Bu araştırmalardan en kapsamlısı "Hijyen Hipotezi". Bu hipotezde bağışıklık sistemi bir teraziye benzetiliyor."

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, sezaryen doğumun getirebileceği problemler açısından anneleri uyarırken, özellikle alerjik annelerin tıbbı bir zorunluluk olmadıkça sezaryen doğumu tercih etmemeleri gerektiğinin de altını çiziyor.

Yayın: HASTANE Dergisi

Tarih: 01.04.2011

Sayfa: 44

Periyod: Aylık Dergi

Tiraj: 12500

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Soğuk Havalarda Gribe Dikkat / Milliyet Bursa

Grip virüsü ile soğuk algınlığı, diğer adı ile basit nezle virüslerini birbiri ile ka…

Devamını Oku
Hiperaktif mi, Yoksa Burnu mu Tıkalı Çocuğunuzun? / YENİ ASYA

Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, doğru ve burundan nefes almanın hayat ve sağlık kalitesi açı…

Devamını Oku