Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

21'İnci Yüzyılın Salgını: Alerji / Milliyet Gazetesi Yazı Dizisi - 1

Çocuk hastalıkları ve alerji uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, gelişim sürecini olumsuz etkileyen hastalığı anlattı: "Aileler, bir yandan çocuklarını hastalıklardan korumaya çalışırken diğer yandan alerjik reaksiyona yatkın hale getiriyor. Köylerde yaşayan, tarım ve hayvancılıkla uğraşan, sokakta oynayan, oyuncakları tahtadan veya çamurdan olan, mikropla temas edip bağışıklık sistemi güçlenen çocuklar alerjiye karşı daha dirençli. Şehirde, mikroptan uzak, steril ortamlarda yaşayanlarsa alerjik reaksiyona karşı zayıf.

Bilimsel Çalışmalar Ne Diyor?

Alerjinin artış nedenlerini araştıran bilim insanları, bu konuda birçok çalışma yaptı. Bu konudaki en kapsamlı çalışmayı Tujyen hipotezi' oluşturuyor. Bu hipotez üzerinden bağışıklık sistemini bir teraziye benzetebiliriz. Bağışıklık sistemi bir terazinin iki kolu gibi birbirinin aksi yönünde çalışan farklı sistemden oluşuyor. Bir kol mikroplarla savaşırken diğer kol alerjik reaksiyonlardan sorumlu. Bağışıklık sistemi mikroplarla ne kadar çok temas eder ve o yönde ne kadar çok çalışırsa, alerjiden o kadar uzaklaşır. Tam tersi mikropla mücadele kısıtlandığı zaman bağışıklık sistemi de alerji yönüne kayıyor.

Beslenmenin Önemi

Bebekleri alerjiden koruyan en önemli besin maddesi anne sütü. Son zamanlarda çalışan anne sayısı arttı ve maalesef annelerin emzirme oranlarıyla süreleri de düştü. Anne sütünü az alan bebekler, ileriki yaşlarda hazır gıdayı tercih eden, taze meyve ve sebze tüketmeyen, bağışıklık sistemi zayıf, çabuk hastalanan insanlar oluyor. Oyun alanları kısıtlanan, bilgisayar ve televizyon önünde hareketsiz yaşam sürdüren çocuklarda obezite görülüyor. Alerji ve astım obezlerde daha çok görüldüğü de biliniyor.

Hava Kirliliği Tetikliyor

Alerjik hastalıkların en sık rastlanan çeşitlerinden biri de alerjik astım. Büyük şehirlerde, trafiğin yoğun olduğu yerlerde yaşayan çocuklar ve yetişkinlerde alerjik astım daha fazla görülüyor. Egzos dumanındaki partiküllerin alerjik hassasiyete yol açtığı biliniyor. Bu insanların büyük çoğunluğunda ev tozu akar alerjisi de gelişiyor. Çocukların sosyal gelişimi ve eğitimi açısından önemli olan, erken yaşta başlanması için kampanyalar düzenlenen kreş, oyun grubuyla anaokulları, ev tozu akarlarıyla teması artırıyor. Evlerde, kreşlerde ve anaokullarında kullanılan halılar, içi doldurulmuş oyuncaklar, deri döküntüleriyle beslenen akarlar için uygun yaşam alanlarını oluşturuyor. Sonuç olarak; şehirlerde yaşayan, oyun alanları kısıtlanan çocuklar steril ortamlarda yaşıyor. Ve mikropla temas etmeyen çocukların bağışıklık sistemi gelişmiyor, alerji ve alerjiye bağlı hastalıkların görülme oranı artıyor.

Alerji-Astım Oluşumunu Azaltmak İçin?

Normal doğum tercih edilmeli. Çocuklar en az altı ay anne sütüyle beslenmeli. Çocukların toprakla ve doğayla teması sağlanmalı. Çocuklar trafikten uzak, açık hava oyun alanlarında fiziksel aktiviteye yönlendirilmeli. Hazır gıdalardan kaçınılmalı. Bol meyve ve sebze tüketilmeli. Sanayiden ve trafikten uzak yaşam alanları tercih edilmeli. Evlerin hava alması sağlanmalı ve küf engellenmeli. Ev içinde sigara içilmemeli.

YARIN: BAHAR KABUSU POLENLER

Yayın: Milliyet Gazetesi/Cadde Eki

Tarih: 21.03.2011

Sayfa: 4

Periyod: Günlük Gazete Eki

Tiraj: 165603

Bunlar da İlginizi Çekebilir

astim-sikayetini-azaltan-tatil-radikal-hayat
Astım Şikayetini Azaltan Tatil / Radikal Hayat

Astım hastaları için en doğru seçimin deniz tatilleri olduğunu söyleyen Nuhoğlu, yüzm…

Devamını Oku
Astım İçin Gizli Tehlike! / yenisafak.com.tr

Stresle mücadele yöntemi olarak, özellikle kadınlar tarafından çok tüketilen ve mutlu…

Devamını Oku
Prof.Dr. Tabak, Astımla Başa Çıkmanın Yollarını Anlattı / mynet.com

Astıma bir de stres kaynaklı bir diğer hastalık olan reflü eklenirse, hastalar için d…

Devamını Oku