Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

Çocuk alerji ve immünoloji Uzmanı
çocuklar ve alerji kitabı yazarı

21'İnci Yüzyılın Salgını: Alerji / Milliyet Gazetesi Yazı Dizisi - 2

Çocuk hastalıkları ve Alerji Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu, halk arasında saman nezlesi adıyla bilinen mevsimsel alerjik nezleye neden olan polenleri anlattı. "Saman nezlesi, çayır çimendeki otların ve çeşitli ağaçların polenlerine karşı gelişen alerji sonucu ortaya çıkar. Polenler; Mart, Nisan, Mayıs aylarında daha yoğun havaya karıştığı için hapşırık, burun kaşıntısı, burun ve gözlerde akıntıyla kızarmaya sebep olur. Bu durum çocukların ve yetişkinlerin hayat kalitesini bozan, günlük aktivitelerini etkileyen boyuta varabiliyor. Okula giden çocukların, devamlı hapşırık, burun akıntısı ve tıkanıklığı yaşaması konsantrasyonlarını zayıflatır, okul başarılarını düşürür.

Polenlerden Kurtulmak

Alerjik hastalıklarda, hangi madde alerji yapıyorsa onan uzak durmak doktorların ortak tavsiyesi.Ancak çoğu bitki uzaklaştırılsa bile polenleri çok uzak mesafelere gidebilir. Bu nedenle polen alerjisinde alerjik olunan maddeden uzak durabilmek mümkün değil. Ancak, uygulanacak birkaç pratik öneri şikayetleri azaltabilir. 

Alerji İlaçları 

Doktorların tavsiyesi, mevsimsel alerjik nezle tedavisinde çocuk ve yetişkin hastaların şikayetlerini azaltan (anti-histaminik) alerji ilaçları kullanımı. Ağızdan alınan alerji ilaçları gün içinde uykuya sebep olur. Özellikle sınavlara hazırlanan çocuklara bu süreçte anti-histaminik içeren alerji ilaçları verilmemeli. Böyle durumlarda kortizonlu burun spreyleri tercih edilmeli, zira alerjik nezle tedavisinde en etkin ilaçlar kortizonlu burun spreyleridir. Bu spreylerin kana karışma oranı çok düşüktür. Spreyler, uygun dozda ve uygun teknikle kullanıldığında yan etkilere neden olmaz. Alerjik nezlede ilaç tedavisi, kullanıldığı müddetçe etkili olduğu için altta yatan alerji tedavi edilmediyse, ilaçlar kesilince şikayetler geri döner. Kökten çözüm, alerji aşıdır.

Aşı Tedavisi

İğne aşı ve dil altı damla aşı olarak iki şekilde uygulanıyor. İğne aşıda yan etkiler görülebiliyor. Bunun için dil altı damla aşılar geliştirildi. Bu aşılar, yan etkiler açısından güvenli ve evde uygulanabilir. Başarı oranı yüksek bu tedavi yöntemi için Avrupa'da tabletler kullanılıyor. Özellikle çayır çimen poleni alerjisi için geliştirilen tablet aşılar yakında Türkiye'de olacak.

Neler Yapabilirsiniz?

Polen mevsiminde eve hava girişini azaltmak gerekiyor. Özellikle polen sayısının en fazla görüldüğü sabahın erken saatlerinde kapı ve pencereler kapalı tutulmalı. Evi cam açarak havalandırmak yerine polen filtreli klima ya da hava temizleyiciler kullanılmalı. Sabahın erken saatlerinde ev dışında yapılacak faaliyetlerden kaçınılmalı. Çim biçmek gerekiyorsa mutlaka maske takılmalı. Dışarıdan eve gelindiğinde el, yüz yıkanmalı, kıyafetler değiştirilmeli.

Yayın: Milliyet Gazetesi/Cadde Eki
Tarih: 25.03.2011
Sayfa: 4
Periyod: Günlük Gazete Eki
Tiraj: 165603

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Oruç Astımı Etkiliyor mu? / Güneş

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Çocuk Alerjisi Uzmanı Prof. Dr. Yonca Nuhoğlu da, tüm g…

Devamını Oku
kis-bitti-nezle-grip-bitmedi-sozcu-gazetesi
Kış Bitti Nezle Grip Bitmedi! / Sözcü Gazetesi

Nuhoğlu; bu konuda şunları söyledi: "Hâlsizlik, yüksek ateş, boğaz ve baş ağrısı beli…

Devamını Oku
Terlemeyle Gelen Öksürük, Astımın Habercisi Olabilir / Akşam

Öte yandan sporun, astım tedavisinde çok etkili olduğuna da dikkat çeken Prof. Nuhoğl…

Devamını Oku