Genizeti Büyümesi Nedir?
Geniz eti büyümesi, özellikle çocuklarda sık karşılaşılan bir durum olup solunum problemleri, horlama, uyku apnesi, tekrarlayan kulak enfeksiyonları ve işitme sorunlarına yol açabilir. Ancak, her geniz eti büyümesi durumu cerrahi müdahale gerektirmez. Modern tıpta, semptomların hafifletilmesi ve büyümenin kontrol altına alınması için ameliyatsız tedavi seçenekleri mevcuttur.
Genizeti İlaç Tedavisi İle Küçülür Mü?
Geniz eti büyümesinde ilaç tedavisi, semptomların hafifletilmesi ve büyümenin altında yatan nedenlerin tedavi edilmesi için en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu tedavi, enfeksiyonların giderilmesi, iltihaplanmanın azaltılması ve alerjik reaksiyonların kontrol altına alınmasını hedefler.
Bu yönde;
- Antibiyotiklerle Enfeksiyon Tedavisi; Eğer geniz eti büyümesi bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktorlar antibiyotik reçete ederek enfeksiyonu kontrol altına almayı amaçlar. Bu ilaçlar, geniz etinde oluşan iltihabı azaltır ve enfeksiyona bağlı ateş, burun akıntısı, balgamlı öksürük, kulak iltihabı/ ağrısı/ işitme kaybı gibi semptomları hafifletir. Antibiyotikler mutlaka doktor önerisiyle kullanılmalı ve reçete edilen doz tamamlanmalıdır, aksi takdirde enfeksiyon tekrarlayabilir.
- Steroid Burun Spreyleri ile yangı Azaltma; Düşük doz kortizon içerikli burun spreyleri, geniz etindeki şişlik ve iltihabı azaltarak geniz etinin boyutunu küçültmede etkili bir yöntemdir. Bu spreyler, genellikle uzun süreli kullanım gerektirir ve doktor kontrolünde düzenli olarak uygulanmalıdır. Çocuklarda yan etkilerin minimum düzeyde kalması için doktorun belirlediği doza dikkat edilmelidir.
- Alerji şurupları ile Semptom Kontrolü; Geniz eti büyümesinin sebebi alerjik bir durum olsa da, ana problem burun tıkanıklığı ve buna bağlı sıklıkla tekrar eden sinüzit enfeksiyonlarıdır. Geniz eti bu enfeksiyonlar nedeniyle, fazla çalışmaktan büyüyen bir bağışıklık elemanıdır. Antihistaminik içeren alerji şurup ya da haplarının sinüziti önlemek yönünde burun tıkanıklığını açıcı yetileri yoktur. Bu nedenle burun tıkanıklığı tedavisinde tercih edilmedikleri gibi, sinüzitte burun içi hava boşluklarında biriken burun akıntısını kurutup akışkanlığını azaltmak kaydı ile sinüziti ağırlaştırabildikleri için de enfeksiyonlar sırasında kullanılmaması önerilen ilaçlar grubunda yer alırlar.
Geniz Etinde Tuzlu Su Spreyleri
Geniz eti büyümesinde sıklıkla karşılaşılan sinüzit (10 günden uzun süren soğuk algınlığı enfeksiyonu, burun tıkanıklığı ve geniz akıntısı ve/veya sarı yeşil burun akıntısı hali-Bakınız: Sinüzit tedavisi- Çocuklar ve Alerji Kitabı- Prof. Dr. Yonca Tabak- Doğan Yayınları) ile birlikte geliştiğinden, burun ve geniz boşluğunun temizlenmesi, tıkanıklığın giderilmesi açısından etkili yöntemlerdir. Tuzlu Su Spreyleri, Deniz suyu veya serum fizyolojik spreyleri, burundaki mukusu temizler, mekanik açılma sunar ve nefes almayı kolaylaştırır. Özellikle alerjik çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonları tedavisinde düzenli kullanım, burun tıkanıklığını azaltmada oldukça etkilidir. Ancak bu yönde yüksek tuz içerikli spreylerden kaçınmak gerekir.
Geniz Eti Büyümesi Beslenme İle Nasıl Küçülür?
Enfeksiyondan Koruyucu Reflü diyeti:
Çocuklarda geniz eti büyümesi, sıklıkla üst solunum yolu enfeksiyonlarının 10 günde kendiliğinden atlatılamaması sonucu uzayan burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, balgamlı öksürük ve sarı-yeşil burun akıntısı ile vücudun mücadelesi sonucunda gelişir. Burada geniz etini büyüten enfeksiyonlara sebep olan ana problem hedef alınarak tedavi edilmelidir. Enfeksiyonlar olmadan önlenirse sonuca ulaşmak mümkündür.
Bu açıdan çocuklarda tekrarlayan sinüzit enfeksiyonlarına en sık alerjik nezleye ek olarak gelişen reflünün sebep olduğu görülmektedir. Reflü mide içeriğinin olmaması gereken yere burun boşluğuna çıkması halidir ki, bu durum tekrar eden sinüzit, balgamlı öksürük ve geniz eti büyümesi ile sonuçlanır. Bu açıdan reflüden koruyucu beslenme aynı zamanda enfeksiyondan da koruyucu beslenmedir. Bu beslenme şekli çocuklarda mide asidini artıran ve mide başı kaslarını gevşeten gıdaları çocuğun diyetinden çıkarmak üzerine kuruludur. Bu yönde özellikle, kafein içeren kakao, çikolata, kakaolu kek, kakaolu süt, kakaolu pasta gibi gıdaların diyetten çıkarılması, çocukların yatmadan önceki 2 saat yemek yememesinin sağlanması (1 yaş sonrası ve mutlaka doktor kontrolünde) en önemli iki uygulamadır. (Bakınız; Reflü, Astım ve Enfeksiyondan Koruyucu Diyet- Çocuklar ve Alerji Kitabı- Prof. Dr. Yonca Tabak- Doğan yayınları).
Bunun yanısıra bağışıklık sisteminin gerek alerjiye gerekse reflüye bağlı zayıflamasının önüne geçebilmek ve enfeksiyon riskini azaltmak için bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi yönünde antioksidandan zengin, meyve sebze ağırlıklı Akdeniz Diyeti şeklinde beslenme önemlidir. Bu yönde, antioksidanları ve vitaminleri gıdalar yolu ile almayı hedeflerken aynı zamanda reflüden ve enfeksiyondan koruyucu beslenme esaslarını unutmamak, vitaminleri reflüyü artırıcı portakal, mandalina, kefir, bal gibi ekşi esaslı gıdalar yerine, tatlı elma, armut, üzüm gibi meyvelerden almayı sağlamak önemlidir. (Bakınız; Reflü, Astım ve Enfeksiyondan Koruyucu Diyet çerçevesinde Antioksidan beslenme- Çocuklar ve Alerji Kitabı- Prof. Dr. Yonca Tabak- Doğan yayınları)
Dengeli ve besleyici bir diyet çocuklarda bağışıklık sistemi güçlendirip, geniz eti büyümesinin etkileri azaltır